Kirgizië

Kirgizië
HOBO groep

vrijdag 16 augustus 2019

Dag 8: Tashkent - Urgench - Khiva

Tashkent - Urgench - Khiva.
We bezoeken vanaf vandaag het tweede stanland van onze rondreis. We zullen dit 5* hotel terugzien op het einde van de rondreis. Het was gisteravond nog laat geworden wegens de late aankomst in het hotel. Aangekomen om 22:00 uur in het hotel.
Met een Boeing 757-200 van Uzbekistan Airlines van Tashkent naar Urgench.
Van Tashkent naar Urgench.
Vroeg in de ochtend, opstaan om 04.00 uur. We kunnen niet genieten van het zeer uitgebreide ontbijtbuffet. Slechts een kort ontbijt in de lobby. Wel met koffie, koeken en wat fruit, maar het mooie buffet kunnen we niet krijgen. Om 05.10 uur kunnen we vertrekken naar de luchthaven. Het is een korte rit over prachte banen naar de luchthaven van Tashkent voor een korte vlucht naar Urgench, meer in het westen van Uzbekistan.
We vliegen met een vroege vlucht naar Urgench, naar het westen van Uzbekistan. Het is een afstand van meer dan 800 km waar we rond 09.00 aankomen. We vliegen met Uzbekistan Airlines in een Boeing 757-200.
Urgench International Airport.
Tashkent - Urgench
Urgench - Khiva.
Na de vlucht van Tasjkent naar Urgench is er nog de verplaatsing van 50 minuten met de bus naar Khiva. We komen in het hotel aan om 10.30. Vermits de kamers nog niet klaar zijn, maken we ons klaar voor een bezoek aan deze prachtige oude stad.

Khiva: sprookje van duizend-en-een-nacht, wonderbaarlijke oasestad in de Karakumwoestijn.
De 10 meter hoge en 2200 meter lange lemen muur die de stad omringt, is volledig intact, inclusief de schietgaten. Xiva is klein, ommuurd en tot aan de nok gevuld met minaretten, moskeeën, mausolea, musea en andere hoogtepunten die reizigers uit de hele wereld moeiteloos om hun vinger winden.
Khiva, we logeren in een hotel tegenover de stadsmuur. 
Beruchte slavenstad Khiva.
In Khiva waan je je terug in de tijd van Marco Polo. Khiva heeft een binnen- en buitenstad, met elk hun eigen ommuring. Khiva is één van de grootste historische steden langs de zijderoute en ook de meest toeristische stad van Oezbekistan. Tijdens de Zijderoute was Khiva berucht. Hier werden op grote schaal slaven verhandeld. De Khan van Khiva was een wrede heerser. In de omgeving leefden wilde stammen en de stad werd ingesloten door droge woestijnen.
Kalta Minor minaret.
Khiva oasestad met een rauw randje.
Voor de handelaren op de Zijderoute was Khiva de laatste pleisterplaats voordat ze naar Perzië (nu Iran) doorreisden. De stad ligt in het uiterste westen van Oezbekistan. Dat betekende een helse tocht door de Kyzyl-Kum woestijn. Mede door de strategische locatie op de Zijderoute groeide Khiva uit tot een rijke en machtige stad en dat zie je vandaag nog terug in de talloze moskeeën, koranscholen en paleizen. Khiva heeft ruim vijftig UNESCO-monumenten in haar binnenstad.
Chugirma, traditionele mutsen, een zwarte en een witte voor verschillende omstandigheden.
Chugirma.
Een traditioneel hoofddeksel is de 'chugirma'. Deze werd gedragen door de leiders van de karavaan. Om deze reden werd er dit aan mij gepresenteerd, alhoewel Elsy de officiele reisleider van Hobo was. Dit hoofddeksel beschermd je tegen de koude in de winter, en tegen de warmte en de zon in de zomer. Het is ideaal voor de bescherming van je hoofd, oogleden en schouders tegen de felle zon in de woestijn.
Met een zwarte chugirma op mijn hoofd.
Ichon Qala (of Ichan Kala). Oude binnenstad.
Als je door de poort van Itchon Kala stapt, is het of je honderd jaar teruggaat in de tijd. De oude stad, Ichon Qala genoemd, heeft prachtige eeuwenoude stadswallen. De oude stad wordt nog steeds omringd door stenen muren waarvan de fundamenten in de 10de eeuw zouden gelegd zijn. De huidige van kantelen muren dateren uit de 17de eeuw en hebben een hoogte van 10 meter. Het heeft een prachtig bewaard historisch centrum en is een schitterend openluchtmuseum. Blauwe koepels en slanke minaretten versierd met kleurrijke tegeltjes doemen op.
Kalta Minor minaret in de achtergrond.
De oude stad telt meer dan 50 historische monumenten en 250 oude huizen. Voornamelijk uit de 18 de of 19 de eeuw. Wanneer men voor de machtige stadsmuur en de stadspoort van Khiva staat, waant men zich in een andere wereld.
In de Ichan Kala, de binnenstad, waant men zich in een waar openluchtmuseum. In de oude paleizen verdwaal je in een doolhof van smalle gangen en donkere, minutieus versierde kamers, tot je plotseling weer op een symmetrische binnenplaats staat, in het hart van het gebouw, waar het geluid van de stad niet doordringt. Het is of je een filmset of een museum binnenstapt: alles in perfecte staat.
Hier liggen geen bergen aarde of puin van ingestorte gebouwen en hoef je je niet in te beelden hoe het er ooit heeft uitgezien. De binnenstad, Itchan Kala, was in 1990 als eerste plek in Oezbekistan die het tot Unesco-werelderfgoed schopte.

Kalta Minor minaret.
Als je via de Westpoort de oude stad binnen komt, valt dit bouwwerk direct in het oog. De buitenkant van deze minaret is helemaal betegeld met prachtig blauw gekleurd keramiek. Toch zie je meteen dat er iets niet klopt. Kalta Minor had eigenlijk de hoogste minaret van de stad moeten worden, zodat de koning zowel Khiva als het verderop gelegen Buchara in de gaten kon worden gehouden. Een zeer ambitieus plan aangezien Buchara 387 kilometer verderop ligt.
De minaret werd nooit afgemaakt. De minaret moest een recordhoogte van 80 meter krijgen. De koning stierf plotseling toen de constructie 29 meter hoog was. Van zijn megalomaan project bleef niets over. Maar goed ook, de slappe grond van Khiva had nooit zo'n hoog bouwwerk kunnen dragen.


De eeuwenoude stadswallen behoren tot het UNESCO Werelderfgoed. De oude ommuurde stad is bijna geheel intact gebleven. Wanneer men voor de machtige stadsmuren en de stadspoort van Khiva staat, waant men zich in een geheel andere wereld.
Restaurant voor de middaglunch.
Middaglunch.
Deze wordt in een prachtig gebouw genomen, in het gebouw op de foto hierachter. Steeds uitmuntend verzorgd en met veel passie opgediend.
Het restaurant is gelegen in dit gebouw.
In het restaurant voor de middaglunch.
Kuhna Ark.
Dit is het voormalige paleis van de machtige Khan en zijn familie en bedienden. Indrukwekkend zijn de receptieruimtes waar de khan zijn gasten ontving. De kamers voor zijn concubines, en zijn speel-slaapkamer maken deel uit van zijn/hun pleziertjes. Hier binnen is het koel en voel je zelfs een klein briesje terwijl je buiten op het plein bijna wegbrandt. Schitterend zijn de turkoois tegels en de houten pilaren die boordevol details en patronen zitten.

Een traditionele yurt.
Islam Khodja minaret.
De slanke, elegante Islam-Khodja, het hoogste bouwwerk van Xiva werd pas in 1910 voltooid. De architecten en bouwmeesters bleven op dezelfde manier bouwen als in de eeuwen ervoor, niet beïnvloed door stijlen van buitenaf.
Islam Khodja minaret.
Islam Khodja minaret.
Juma moskee.
Het is een ongewone moskee binnen de turkoois- en zandkleuren van Khiva. In deze moskee prijken 213 houten pilaren, besneden met Arabische teksten en bloem- en bladerpatronen. Een deel van de pilaren zijn meer dan 800 jaar oud en daarmee de oudste houten pilaren van heel Centraal-Azië. Het is ook een lekkere plek op even uit de zon te gaan en af te koelen.
Juma Moskee, Vrijdagmoskee, herbergt een 'woud' met 213 gebeeldhouwde houten zuilen.
Stadsmuur tegenover het hotel. Verder de zuider poort: 'Tosh Darvoza'
Accommodatie in Khiva. We overnachten 1 nacht in Khiva in het Hotel Asia Khiva. Het hotel ligt pal tegenover de muur rond  de oude stad.
Hotel Asia Khiva
Avonddiner.
De avond wordt afgesloten in een voormalig zomerpaleis van de khan. Hier zijn apart zalen voorzien voor de mannen en andere voor de vrouwen. Wij houden het beschaafd, en de mannen en vrouwen mogen gezamenlijk aan tafel in dezelfde ruimte. Na een zeer lange dag, was het een leuke afsluiting en rond 21.00 uur konden we na het bewonderen van de volle maan, het tellen van de talloze sterren, onze ervaringen laten bezinken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten